dissabte, 23 de gener del 2010

Manifest contra el cementiri nuclear centralitzat (MTC)

Des d'aquest bloc volem mostrar la nostra solidaritat vers tota la gent de les Terres de l'Ebre i de la resta de Catalunya que està preocupada per la possibilitat que l'ajuntament d'Ascó aspiri a acollir el cementiri nuclear centralitzat que el govern de l'Estat vol construir per emmagatzemar els residus radioactius de les centrals nuclears d'arreu d'Espanya. És per això que a continuació reproduïm el manifest que fa uns dies van presentar diverses associacions, en què s'oposen a la instal·lació d'aquest cementiri al poble d'Ascó.

-------------------------------------------------------------------

Davant del pla de l’Empresa Nacional de Residus Radioactius (ENRESA) de construir un cementiri nuclear centralitzat (Magatzem Temporal Centralitzat, MTC) per albergar els residus radioactius d’alta activitat generats per totes les centrals nuclears de l’estat espanyol.

Coneixedors que la generació de residus radioactius d’alta activitat és un fet tècnicament inevitable produït per les centrals nuclears i que la seva gestió és encara un tema per resoldre a escala mundial.

Atès el seu alt nivell de radioactivitat que persisteix durant centenars de milers d’anys i el seu elevat potencial radiotòxic que suposa un greu problema ambiental, una amenaça per la salut pública, i que hipoteca dràsticament les nostres futures generacions.

Entenent que l’anomenat Centre Tecnològic Associat al Cementiri Nuclear no seria altra cosa que un reactor nuclear experimental en tècniques de transmutació, amb tots els riscos que això comportaria, essent aquesta una opció tècnicament inviable a curt o mig termini com a solució al problema dels residus.

Partint del fet que l’elevat cost de la gestió dels residus radioactius que, segons ENRESA, pujarà prop de 13.800 milions d’€ (calculat només fins l’any 2070), serà sufragat majoritàriament amb diner públic.

Preocupats per les estratègies d’ENRESA encaminades a encoratjar, amb compensacions econòmiques (amb diner públic), als alcaldes dels municipis perquè s’ofereixin candidatures per albergar el cementiri nuclear centralitzat.

Convençuts que aquest problema de marcat caràcter col·lectiu no es pot resoldre sense un previ consens social i polític, amb participació dels agents interessats, sense oblidar les organitzacions ecologistes i ciutadanes.

Entenent que Catalunya, amb tres centrals nuclears en funcionament i una central nuclear en fase de desmantellament, ja ha hipotecat greument el seu futur, assumint els riscos potencials dels residus radioactius d’alta activitat des de l'inici del seu funcionament.

Per tots els raonaments anteriors, els sotssignants volem MANIFESTAR:

La nostra rotunda i decidida oposició a la construcció d’un cementiri nuclear centralitzat, sigui quina sigui la seva denominació (MTC o altres), de qualsevol tipus de residus radioactius a Catalunya i a comarques limítrofes.

Demanem a la Generalitat que manifesti de forma clara i rotunda el rebuig a aquesta instal·lació en el nostre territori.

-------------------------------------------------------------------

Si us voleu adherir al manifest, ho podeu fer des d'aquest enllaç que us proporciono a continuació: http://platformcemno06.iespana.es/manifest.htm